Producatorul de usi de garaj MCA a incheiat anul 2012 cu afaceri de 8 milioane euro

Producatorul de usi de garaj MCA a incheiat anul 2012 cu afaceri de 8,2 mil. euro

2013-02-05

MCA Grup, cel mai mare producator de usi de garaj sectionale din Romania si Balcani, a incheiat anul 2012 cu afaceri de 8,2 milioane de euro, mentinandu-se la acelasi nivel comparativ cu finele anului anterior, pe o piata in scadere cu aproximativ 16%.

Producatorul a vandut anul trecut 6.200 de usi sectionale (rezidentiale si industriale), cu 4% mai multe fata de 2011, si 13.400 de rulouri exterioare, in crestere cu 10%. Pe segmentul de usi sectionale, cel mai bine vandut produs al MCA a fost usa Optima, dedicata constructiilor rezidentiale, cu 42% din vanzari, urmata de usile industriale (30%).

Reducere cu 16% a pietei de usi de garaj

Analizand situatia de pe piata locala a usilor de garaj, ca numar de unitati vandute vorbim despre un declin de 10% in 2012, pana la 14.500 de unitati, evolutie pe care o atribuim si scaderii cu 10% a numarului de autorizatii de constructie eliberate in 2011. Ca valoare, scaderea este chiar mai abrupta, de 16%, pana la aproximativ 10 milioane de euro, adancita de erodarea preturilor.

Alti factori care au contribuit la aceasta evolutie a pietei sunt instabilitatea politica, a carei influenta a determinat oprirea temporara a lucrarilor in cazul unor proiecte industriale mari, precum si contextul economic national si international nefavorabil si fluctuatiile cursului valutar.

Cota de piata de 32%

In ceea ce priveste cota de piata, brandului MCA ii revin, pe partea de usi de garaj, aproximativ 32 de procente, pastrandu-si pozitia din 2011, iar la rulouri se mentine la o cota de piata de 15%.

In 2012, afacerile MCA pe plan extern au adus 13% din totalul businessului (peste 1 milion de euro), in crestere fata de aportul adus in 2011, dar sub estimarile companiei. Totusi, fata de suma incasata anul trecut din export, cresterea este de 20%.

“Planurile noastre pentru 2012 pentru pietele externe vest-europene s-au dovedit a fi mai greu de indeplinit decat ne asteptam la inceputul anului. Concurenta cu care ne-am confruntat vine preponderent din Polonia, iar o alta piedica a fost reticenta partenerilor externi de a plati in avans. Companiile straine se asteapta la termene de plata sau cel mult plata la livrare, situatie pe care noi dorim s-o evitam deoarece avem deja experienta unei <<tepe>> in Austria. Insa nu ne descurajam, ci dimpotriva, tintim in continuare o crestere a vanzarilor la export, spre 30% din afaceri, mai ales pentru ca ne asteptam la un an greu pe plan local”, a declarat Ciprian Oprea, directorul general al MCA. Astfel, strategia companiei nu neaparat o crestere, cat mai ales o consolidare a businessului.

Despre MCA Grup

MCA este cel mai vandut brand autohton de usi de sectionale, controlat de societatea MILCA SRL. Producatorul roman cu o experienta de 15 ani are la Jilava, langa Bucuresti, cea mai mare fabrica de profil din Europa de Sud-Est si asigura o acoperire nationala printr-o o retea de peste 1.000 de colaboratori. De asemenea, MCA exporta regulat in Belgia, Franta, Austria, Serbia, Bulgaria, Moldova si Italia, iar in 2012 a livrat punctual si in Nigeria, Suedia si Elvetia.

Vezi aici emisiunea Face toti banii, de la TVR 2, cu participarea MCA